zondag 9 november 2014

De hortensia maakte zijn introductie in Europa na voor het eerst te zijn aangeplant door Hortense de Beauharnais, de dochter van keizerin Joséphine de Beauharnais van Frankrijk. 

Hortense Eugénie Cécile de Beauharnais (Parijs10 april 1783 — Slot Arenenberg in Thurgau5 oktober 1837) was koningin vanHolland en de moeder van keizer Napoleon III. Ze was de dochter van Alexandre de Beauharnais en Joséphine Tascher de la Pagerie, die na de executie van haar echtgenoot hertrouwde met Napoleon Bonaparte.



Koningin Hortense met haar oudste zoonNapoleon Karel.


In 1802 werd zij uitgehuwelijkt aan Napoleons broer Lodewijk Napoleon en werd zo in 1806 de eerste koningin van Holland. Het was een zeer ongelukkig huwelijk. In 1810 gingen de twee uit elkaar. Wel werden er drie zoons uit geboren, onder wie de latere keizerNapoleon III (van wie echter ook wel wordt beweerd dat graaf Carel Hendrik Ver Huell de eigenlijke vader is). Met haar minnaarCharles Joseph de Flahaut kreeg ze nog een zoon, Charles Auguste Louis Joseph, die door zijn halfbroer Napoleon III in 1862 tothertog van Morny werd verheven.
Van 1 juli tot 13 juli 1810 was zij regentes voor haar zoon Napoleon Lodewijk die door zijn vader tot koning van Holland benoemd was.
Na de verbanning van Napoleon in 1814 kon Hortense onder bescherming van tsaar Alexander I in Parijs blijven maar - ondanks het feit dat haar moeder en Napoleon waren gescheiden - steunde zij haar stiefvader na zijn terugkeer van Elba in 1815. Na diens definitieve ondergang ontvluchtte ze Frankrijk. Ze reisde door Duitsland en Italië en kocht uiteindelijk het slot Arenenberg in het Zwitserse kanton Thurgau waar ze tot haar dood in 1837 zou blijven wonen.
Hortense kreeg samen met Lodewijk Napoleon drie kinderen:




Zij is ook als componiste bekend, en schreef ± 140 'Romances', voor sopraan en piano of harp, waaronder het in de eerste helft van de negentiende eeuw erg populaire "Partant pour la Syrie".[1] Partant pour la Syrie was van 1852 tot 1870 het Franse volkslied. De kunstzinnige koningin kon ook goed tekenen; zij portretteerde Charles de la Bédoyère en ontwierp de versierselen van de Orde van de Unie[2].



Villa Arenenberg in Salenstein aan deBodensee







Blason d'Hortense de Beauharnais, reine de Hollande


Slot Arerenberg





Charles de la Bedoyere  Hortense de Beauharnais 


Hortense de Beauharnais - Vue du pont d'Espagne près de Cauterets




Graftombe

Geen opmerkingen:

Een reactie posten