zondag 13 september 2015

HORTENSIA

photo-4


De Latijnse naam Hydrangea

Laten we beginnen bij het begin. Daarvoor moeten we helemaal terug naar 1739. In dat jaar gaf de plantkundige Grovonius deze bloem de Latijnse naam Hydrangea. Hij vond namelijk dat de vorm deed denken aan een oude waterkruik. Door de woorden ‘hydro’ (=water) en ‘angeion’ (=vat of kruik) samen te voegen, ontstond de naam Hydrangea. Een passende naam, aangezien alle Hydrangea-soorten veel water nodig hebben.

De Nederlandse naam hortensia

Naast de chique naam Hydrangea wordt deze uitbundige bloeier in de volksmond ook wel hortensia genoemd. Deze naam kwam voor het eerst voor in het jaar 1771 en werd verzonnen door de Franse plantkundige Philibert Commerson. Welke inspiratiebron hij daarvoor had is helaas niet helemaal duidelijk, maar het vermoeden bestaat dat hij de bloem naar een vrouw vernoemde. Wellicht heette zijn minnares zo of een bekende astronome uit zijn vriendenkring? Het kan ook zo zijn dat deze naam werd ingegeven door dames uit de hogere kringen. Zo had hij warme banden met Hortense de Nassau, de dochter van de prins van Nassau, met wie hij eerder was teruggekeerd van een botanische expeditie.

Nog een andere verklaring

Los van eventuele verwijzingen naar een bepaalde dame, wordt er ook beweerd dat de naam hortensia voortkomt uit een vrije vertaling van het Latijnse ‘uit de tuin’. Het Latijnse ‘hortus’ betekent namelijk ‘tuin’. En Commerson vond de hortensia, samen met allerlei andere bloemen en planten, in de tuin van de koning van Mauritius. Dat zou natuurlijk ook waar kunnen zijn...

 :

Symboliek

De hortensia is gul met symboliek. De bloem staat symbool voor dankbaarheid, gratie en schoonheid. Ook straalt ze overvloed uit, dit vanwege de uitbundige hoeveelheid bloemetjes en de royale bolle vorm.

Herkomst

De hortensia die jij in de bloemenwinkel aantreft, komt oorspronkelijk uit AziĆ« en Zuid-Amerika. Leuk weetje: haar chique naam Hydrangea komt van ‘hydro’ (water) en ‘angeion’ (kruik). De vorm van de hortensia doet namelijk denken aan een oude waterkruik.

Boeketinspiratie met hortensia’s Mooiwatbloemendoen.nl:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten