maandag 2 november 2015

THEDA BARA

Theodosia Burr Goodman (Cincinnati29 juli 1885 - Los Angeles7 april 1955) was een ster van de stomme film. Zij koos Theda Bara als artiestennaam. Theda is een verkorting van Theodosia, en Bara afgekort van Baranger, de naam van haar grootvader.
Bara is geboren in Cincinnati, Ohio in de Verenigde Staten als dochter van een kleermaker. Zij overleed aan darmkanker op 7 april 1955 in Los Angeles, Californië.

Bara studeerde aan de universiteit van Cincinnati, waar ze in aanraking kwam met het theater. Ze verhuisde in 1908 naar New York om actrice te worden op Broadway.

Theda Bara op een beroemd geworden foto als Cleopatra
Vanaf 1914 speelde ze in films geproduceerd door William Fox, die hierop de Fox Film Corporation oprichtte.
Om haar bekendheid te vergroten werd Bara voorgesteld als een mysterieuze vrouw. Publiciteitsmedewerkers stuurden daarom het verhaal de wereld in dat ze was geboren inEgypte en de dochter was van een Italiaanse kunstenaar en een Franse actrice en dat haar naam een anagram was van Arab death dat 'Arabische Dood' betekent. Men beweerde dat Bara jarenlang in de Sahara woonde, naar Frankrijk verhuisde en daar in het theater ging werken.
Theda Bara kreeg de bijnaam the Vampire of the Vamp naar het personage dat ze vertolkte in de film A Fool There Was (1915). Ze werd een van de eerste sekssymbolen van het witte doek.
Ze maakte in totaal een veertigtal films voor Fox, maar werd het beu om telkens als 'vamp' te worden getypecast. Na haar vertrek bij Fox in 1919 en haar huwelijk in 1921 maakte ze nog slechts twee films. Hierna trok ze zich definitief terug uit het filmwereldje.


De meeste van haar films zijn verloren gegaan bij een brand in de Fox Studios in New Jerseyin 1937.
Haar doorbraakfilm A Fool There Was is bewaard gebleven. Van haar meest opzienbarende film Cleopatra, zijn slechts enkele fragmenten bewaard gebleven.






























Theda Bara



Theda Bara, Charles Brabin:




LORI  BARA    ZUS  VAN   THEDA






Theda Bara:








THEDA   EN   LORI
















Theda Bara With Her Russian Wolfhound Print By Everett:








photographed in the mid 50's, shortly before her death.




Theda Bara




ThedaBara.jpg




Bara-Abbe.jpg



Camille-1918-newspaper-ad.jpg



Under Two Flags Bara.jpg



Theda Bara & Charles Brabin 1922.jpg



Theda Bara and her husband, film director Charles Brabin



Theda Bara Grave.JPG



























Geen opmerkingen:

Een reactie posten